Poelier van der Wal

Triemsterloane 60
9298 VW Kollumerzwaag
0511 - 441 322
0511 - 442 448

Bizon

Oorspronkelijk leefden de wilde bizons op de grote vlakten in het oostelijk deel van Canada en de Verenigde Staten. Doordat deze diersoort met uitsterven werd bedreigd, is men begonnen met een fokprogramma. Tegenwoordig leven Bizons niet meer in het wild. Door de fokprogramma's leven er nu zo'n 300.000 bizons in de Verenigde Staten en 200.00 in Canada. Ze worden op grote farms gehouden.

Bizonvlees wordt over het algemeen beschouwd als een betere kwaliteit vlees dan de goede rundrassen, zoals Angus, Limousin en Charolais. Het vlees is donkerrood en bevat een dun lijntje vet. De delen zijn enorm groot, maar kunnen goed worden geportioneerd. Bizonvlees moet op dezelfde wijze worden bereid als rundvlees.

Vrijwel alle delen zijn verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat de delen de Amerikaanse benaming hebben: ribeye, striploin, topside, inside, knuckle.

Ons assortiment op bestelling

  • Bizonstriploin
  • Bizonribeye
  • Bizonhaas
  • Bizon platte bil
  • Bizon rump
  • Bizon bovenbil
  • Bizon spierstuk
  • Bizon tournedos

Blesbok

De wilde blesbok leeft in het midden van Zuid-Afrika, in het noorden tot aan Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Blesbokken zijn de meest voorkomende antilopen en zijn echte kudde dieren. Blesbokken fokken snel en hebben vrijwel geen natuurlijke vijanden, ze zijn graseters en leven voornamelijk op een open grasland. Blesbokken leven nog als echte wilde dieren in de noordelijke delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana, hier wordt nauwelijks op gejaagd.

Het vlees is erg zacht en heeft een geweldige smaak

Het vlees van de blesbok is donker- tot steenrood. Het vlees is erg zacht en heeft een geweldige smaak. De beenspieren zijn erg zacht en het vlees van de bouten kan derhalve goed als biefstuk worden gebruikt. Vanwege de unieke smaak dient blesbok zo natuurlijk mogelijk te worden bereid. Dit maakt het vlees van de Blesbok een uniek type wild. Zoals andere antilopen wordt blesbok verkocht in filets, boutdelen en goulash

Ons assortiment op bestelling

  • Blesbokfilet
  • Blesbokbout 4 technische delen
  • Blesbokschouders
  • Blesbokgoulash
  • Blesboktournedos

Impala

Impala's komen voor in heel Zuidoost Afrika, vooral in Zimbabwe zijn erg veel impala's. Impala's leven graag in de buurt van water, meestal tussen lage bomen en struiken. Zij eten zowel gras als blad.

Het vlees is bijzonder mals

Het vlees van impala is mooi fris rood van kleur en bevat geen zichtbaar vet. Het vlees is bijzonder mals, zelfs de boutdelen zijn erg mals. De delen zitten qua grootte tussen kudu en springbok in. Impalavlees wordt verkocht in filets en boutdelen.

Ons assortiment op bestelling

  • Impala filet
  • Impala bout 4 technische delen
  • Impala schouders
  • Impala goulash

Kangoeroe

Kangoeroes leven in geheel Australië met uitzondering van enkele zeer natte gebieden. Wel heeft elk soort zijn eigen verspreidingsgebied. Kangoeroes zijn gras- en bladeters. Omdat Australië een vrij droog land is veroorzaken zij veel problemen voor de boeren: kangoeroes eten namelijk het voedsel van het vee op. Bovendien zijn zij dol op de landbouwgewassen die op het land groeien. Alhoewel jaarlijks 10% van de populatie wordt geschoten, nemen de aantallen nog jaarlijks toe. Het onder controle houden van de aantallen kangoeroes kost de Australische regering vele miljoenen en om dit te bekostigen heeft Australië haar hoop gevestigd op de export van kangoeroevlees.

Kangoeroevlees is mooi rood van kleur en bijzonder mager. Bovendien heeft het een hoog proteïne gehalte en bevat het veel mineralen. Het vlees is afkomstig van dieren die hun hele leven in de vrije natuur hebben doorgebracht, puur scharrelvlees dus. Kangoeroevlees wordt geslacht in EU goedgekeurde slachterijen en volgens HACCP normen geslacht en verwerkt. De volgende kangoeroedelen zijn verkrijgbaar: striploin, loinfilet, longfilet, tenderloin, rump, topside, silverside, bout zonder been, goulash.

Ons assortiment op bestelling

  • Kangoeroe striploin diepvries
  • Kangoeroelong filet diepvries
  • Kangoeroe loin filet diepvries
  • Kangoeroe topside diepvries
  • Kangoeroe rump diepvries
  • Kangoeroe bouten diepvries
  • Kangoeroe goulash diepvries
  • Kangoeroe biefstuk diepvries
  • Kangoeroe filettournedos diepvries

Koedoe

Koedoe's komen zowel voor in het zuiden als in het noordoosten van Afrika. Het aantal koedoe's neemt in veel landen fors toe, zoals in Zimbabwe, Zambia, Oeganda, Ethiopië en zelfs in Chaad. Koedoe's zijn echte bladeters. In zeer droge tijden komen zij in de problemen als de bladeren van de bomen verdrogen. Extra afschot is dan noodzakelijk om te voorkomen dat een gehele populatie uitsterft.

Mooie donkerrode kleur

Koedoevlees heeft een fijne draad. Het magere malse vlees heeft een mooie donkerrode kleur. In Zuid-Afrika is koedoe vlees zeer gewild voor biltong (gedroogd vlees) dat men in dunne plakjes snijdt voor bij de borrel. Op de beroemde Afrikaanse braai (barbecue) ontbreekt zelden koedoevlees. Koedoevlees wordt in de filet, boutdelen en goulash aangeboden.

Ons assortiment op bestelling

  • Koedoefilet
  • Koedoehaasjes
  • Koudoebouten 4 technische delen
  • Koedoeschouders
  • Koedoegoulash

Krokodil

Krokodillen komen voor in alle tropische- en subtropische wateren, zowel in Afrika, Zuid- en Noord Amerika als in Azië en Australië. Grote foklanden zijn: Zimbabwe, Thailand, Costa Rica, Papua Nieuw Guinea, Zambia en Australië. Luiten Food importeert het krokodillenvlees uit Zambia.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt er op krokodillen niet gejaagd. De in het wild levende krokodillen zijn in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Australië onvoorwaardelijk beschermd en vallen onder de wet Bescherming Uitheemse Diersoorten (BUD). De import van krokodillenvlees wordt dan ook volledig gecontroleerd vanaf het exporterende- tot aan het importerende land, door het zgn. CITES-burea.

De smaak doet denken aan kip en kikkerbillen

Het vlees werd lange tijd weggegooid omdat er geen belangstelling voor was. Krokodillen werden voornamelijk voor hun huid gehouden. Het meest geïmporteerde krokodilvlees is dat van de Nijlkrokodil. Het vlees van de Nijlkrokodil is blank, bijna wit van kleur. Het vlees is stevig en bevat tussen het vlees een beetje vet dat er bij het bakken uitbraadt. De smaak doet denken aan kip, kikkerbillen e.d.

Ons assortiment op bestelling

  • Krokodiltailfilet
  • Krokodileyefilet
  • Krokodilstaart
  • Krokodilmedaillons
  • Krokodiltournedos
  • Krokodilgoulash

Springbok

De springbok komt uitsluitend voor in het zuiden van Afrika. Springbokken gedijen het best in de drogere, semiwoestijnachtige gebieden zoals de Karoo en de Kalahari. Het zijn echte kuddedieren en eten grassoorten en bladeren. Zij kunnen overleven met zeer weing drinkwater. Springbokken worden niet gefokt, het is dus echt wild. Echt scharrelvlees, puur natuur!

De smaak is bijzonder fijn

Springbokvlees is één van de mooiste en beste vleessoorten die er zijn. Het vlees is mooi fris rood van kleur en zeer fijn van draad. De smaak is bijzonder fijn, dit komt omdat de springbok een zeer kruidig mengsel van grassen en bladeren eet. Springbokvlees is in de volgende delen verkrijgbaar: rugfilet, bout 4 delen, bout zonder been, goulash.

Ons assortiment op bestelling

  • Springbokfilet
  • Springbokbout 4 technische delen
  • Springbokbiefstuk
  • Springbokschouders
  • Springbokgoulash
  • Springboktournedos

Struisvogel

Er bestaat geen handel in het vlees van wilde struisvogels. Zij zijn goed beschermd door CITES en andere nationale- en internationale wetten. Gefarmde struisvogels worden over de hele wereld gefokt. De grootste exportlanden van groot tot klein: Zuid-Afrika, Australië, Zimbabwe, Israël, Namibië, Spanje, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Een potentieel nieuw fokland is China.

Struisvogelvlees is niet alleen erg smakelijk, maar is ook erg mager en bevat minder dan 2% vet (bijna geen zichtbaar vet). Het past daarom bijzonder goed in de huidige trend van gezond en licht eten.

Ons assortiment op bestelling

  • Struisvogelfanfilet vers
  • Struisvogeleyefilet vers
  • Struisvogelhaasjes vers
  • Struisvogelfiletbiefstuk vers
  • Struisvogelgoulash diepvries
  • Struisvogelfanfilet diepvries
  • Struisvogelsmallfilet diepvries
  • Struisvogelbiefstuk diepvries
  • Struisvogelhaasjes diepvries
  • Struisvogelbigsteaks diepvries
  • Struisvogelsmallsteaks diepvries
  • Struisvogeltournedos diepvries

Poelier van der Wal

Triemsterloane 60
9298 VW Kollumerzwaag
0511 - 441 322
0511 - 442 448

Openingstijden

maandag 06:00 - 17:00
dinsdag 06:00 - 17:00
woensdag 06:00 - 17:00
donderdag 06:00 - 17:00
vrijdag 06:00 - 17:00
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten