Poelier van der Wal

Triemsterloane 60
9298 VW Kollumerzwaag
0511 - 441 322
0511 - 442 448

Wild zwijn

Wilde zwijnen, ook wel everzwijnen genoemd, zijn de voorouders van onze varkens, maar er is een groot verschil in vlees. Everzwijnen hebben steviger vlees dat ook magerder is dan het varken van tegenwoordig. 

Everzwijnen zijn zoals alle varkens veeleters. Ze smikkelen onder meer gras, bladeren, eikels, beukennoten, kruiden, wortels van allerlei planten, paddenstoelen, vruchten en ook kikkers, slangen en wormen. Dat geeft ze een zeer aparte wildsmaak. 

Vooral het jonge dier is culinair interessant, hun vlees is zacht en bijzonder fijn van smaak. Hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees. Een jong everzwijn tot twee jaar oud hoeft niet gemarineerd te worden, oudere dieren wel. De bouten en koteletten zijn het fijnst en kunnen bereid worden zoals varkensvlees.

Ons assortiment op bestelling

  • Wild zwijnsfilet
  • Wild zwijnsrug
  • Wild zwijn schouder
  • Wild zwijnszadelfilet
  • Wild zwijnsbout
  • Wild zwijnsvlees
  • Wild zwijnsgoulash
  • Wild zwijnsnekken
  • Wild zwijnshaasjes
  • Wild zwijnsrollade
  • Wild zwijnfrenched racks
  • Wild zwijn tournedos
  • Wild zwijnslever

Wild hert

Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Ze komen in bijna heel Europa voor, van het zuiden van Zweden en Noorwegen tot Spanje, waarbij plaatselijke rassen ontstaan zijn. 

Herten worden tegenwoordig ook gefokt. Nieuw-Zeeland heeft dit als activiteit sterk ontwikkeld. De herten leven daar binnen afrasteringen die zo groot zijn als half Nederland. 

Het smakelijkst is wildbraad van jonge dieren en de beste delen zijn de rug en de bouten. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood.

Ons assortiment op bestelling:

  • Hertenfilet
  • Hertenrug
  • Hertenschouders
  • Hertenbouten 4 technische delen
  • Hertenbiefstuk
  • Hertengoulash

Haas

Hazen leven in gras en landbouwgebieden. Zowel in polders als op de heide. Polderhazen zijn groot en zwaar en doen zich te goed aan tarwe en suikerbiet en wilde gewassen. Heidehazen zijn kleiner maar smaken beter doordat ze zich tegoed hebben gedaan aan wilde kruiden en gewassen. Vooral hazen die in november en december worden gevangen hebben een sterke wildsmaak. 

De rug is het mooiste gedeelte van de haas en is ook zeer snel klaar, 15 tot 20 minuten braden volstaat. Omdat het vlees van de haas tamelijk droog kan worden, worden rug en achterbouten ook wel eens bedekt met vet spek.

Ons assortiment op bestelling:

  • Hazenfilets
  • Hazenrug
  • Hazenbouten 4 technische delen
  • Hazenschouders
  • Hazenschoudervlees
  • Hazennekvlees
  • Hazenhaasjes
  • Hazenborstvlees
  • Hazenrugdekselvlees
  • Hazenschenkelvlees
  • Hazengoulash
  • Haas zonder huid
  • Hazentournedos
  • Hazenkarkassen

Eland

De eland leeft hoofdzakelijk in bosgebieden waar loofbomen en vooral berken groeien, bij meren en moerassen, maar ze zijn ook te vinden in toendra’s. Voor zijn voeding geeft hij de voorkeur aan malse weiden, berken, essen en populieren, over het algemeen met zachte schors bedekte houtgewassen. Hij houdt ook erg veel van lage moerasstruikjes, heidekruiden, waterplanten en moerasrozemarijn. In Europa komt de eland voor in Zweden, Noorwegen en Finland, bovendien in Noord-Rusland en delen van Siberië. 

Het lendestuk en het staartstuk van de spiesbok zijn tot zeer smakelijke gerechten te bereiden. De bouten van de eland moeten van tevoren gemarineerd worden. Elandpeper en -ragout zijn zeer aan te bevelen. De tong van de eland kan gerookt worden. Voor de rest kan het vlees van de eland behandeld worden als rundvlees en hert.

Ons assortiment op bestelling:

  • Elandfilet
  • Eland 4 technische delen
  • Elandschouders
  • Elandgoulash

Rendier

Rendieren leven altijd in kuddes, alleen oude dieren leven alleen. Meestal houden ze zich in toendra's op en vermijden het bos. Het voedt zich 's zomers met kruiden, boterbloemen, zuring en jonge berkenloten, 's winters hoofdzakelijk met rendiermos. Rendieren komen tegenwoordig voor in de toendragebieden van Europa en Noord-Amerika.

Goed smakend vlees

Het goed smakende vlees van rendieren wordt zeer op prijs gesteld, vooral de gerookte tongen en de bout. De mergpijpen gelden als delicatesse. Het vlees van jonge dieren wordt klaargemaakt als reevlees, dat van oudere dieren moet voor het gebruik gemarineerd worden.

Ons assortiment op bestelling:

  • Rendierfilet
  • Rendierhaasjes
  • Rendierbout 4 technische delen
  • Rendierrug
  • Rendierbout
  • Rendier frenched racks

Hertenvlees

Nieuw- Zeelands hertenvlees heeft een extreem laag vet en cholesterol gehalte, terwijl het wel waardevolle vitamine en mineralen bevat, zoals proteïne, ijzer en zink.

Tezamen met de malsheid, makkelijke bereidingswijze en unieke smaak, zorgt Nieuw-Zeelands hertenvlees voor een gezond en veelzijdig stukje vlees wat goed aansluit bij onze hedendaagse levenswijze.

Silver Fern Farms hertenvlees staat voor malse, 1e kwaliteit delen geproduceerd volgens exacte specificaties, wat resulteert in een constante kwaliteit.

Ons assortiment op bestelling:

  • hertenfrenced racks
  • hertenhaas
  • hertenbout met been
  • hertenfilet
  • hertenrug met been
  • hertendelen gevliesd

Tam en Wild konijn

Tamme konijnen zijn afstammelingen van wilde konijnen. Ze worden al eeuwenlang gekweekt en waren vanaf de zeventiende eeuw overal ingeburgerd. België is altijd toonaangevend geweest in het fokken van raskonijnen.

Het vlees is caloriearm en rijk aan eiwitten en mineralen

De professioneel gekweekte konijnen worden meestal geslacht als ze 11 tot 12 weken oud zijn en gemiddeld 2,5 kg wegen. Dan zijn de smaak, de malsheid, de kleur en de samenstelling van het vlees ideaal. Een pluspunt is de samenstelling van het vlees van de gekweekte konijnen, vooral voor de adepten van de slanke lijn en gezonde voeding in het huidige consumptiepatroon. Het vlees is namelijk caloriearm, rijk aan eiwitten en mineralen, arm aan cholesterol en vet, en licht verteerbaar. Het bevat gemiddeld tussen de 130 en 160 kcal per 100 gram en is bijgevolg erg caloriearm.

Ons assortiment op bestelling:

  • Tam konijnenfilet
  • Tam konijnenbouten
  • Tam konijn (moederdier)

Prijslijst

Aanvraag prijslijst

Deze aanvraag is alleen voor bedrijven en horeca.
Gelieve geen aanvragen door particulieren!

Prijslijst van
Prijslijst van
Prijslijst van
Prijslijst van
Prijslijst van

Poelier van der Wal

Triemsterloane 60
9298 VW Kollumerzwaag
0511 - 441 322
0511 - 442 448

Openingstijden

maandag 06:00 - 17:00
dinsdag 06:00 - 17:00
woensdag 06:00 - 17:00
donderdag 06:00 - 17:00
vrijdag 06:00 - 17:00
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten